Verantwoord Reizen Namibië

DUURZAAM REIZEN DOOR NAMIBIË

Als expert in avontuurlijke individuele self-drive rondreizen in Namibië en zuidelijk Afrika, creëert Explore Namibia kansen voor het beleven van nieuwe ervaringen, het ontdekken van diverse culturen en het vormen van onvergetelijke herinneringen. Onze reizen zijn duurzaam en verantwoord waarbij we streven naar minimale impact op het milieu, respect voor lokale gemeenschappen, behoud van natuur en cultuur. Zo waarborgen we duurzaam reizen, zowel voor nu als in de toekomst.

Self-Drive-Trips-Namibie-Duurzaam-Verantwoord Reizen Namibië

Creëer unieke herinneringen voor het leven, op een duurzame en verantwoorde manier

We begrijpen dat onze activiteiten op een positieve en negatieve wijze invloed hebben op de wereld; positief o.a. door het creëren van (lokale) werkgelegenheid en sociale ontwikkeling, maar we realiseren ook dat onze reizen een negatieve impact hebben op het milieu. Wij hechten veel belang aan het verminderen van de druk die toerisme uitoefent op de natuurlijke en sociale leefomgeving van onze reisbestemmingen en zetten ons in voor een constante verbetering op het gebied van verantwoord reizen én verantwoord ondernemen.

 

Op deze pagina geven we meer informatie over welke lokale projecten door onze klanten en ons (financieel) worden ondersteund en wat wij ondernemen om de CO2-uitstoot van onze reizen te compenseren. Daarnaast geven wij tips over wat je zelf kunt doen om de reis groener te laten verlopen. Verder hebben we een intern milieubeleid opgesteld met allerlei praktische maatregelen en zijn er voor zover mogelijk duidelijke afspraken zijn gemaakt met onze lokale agenten en leveranciers.

 

Onze missie
Onze missie is om jouw persoonlijke reiservaring op een dusdanige wijze te organiseren, zodat deze niet alleen unieke levenslange herinnering creëert, maar ook op een duurzame en verantwoordelijk wijze gebeurt.

ANVR

Om dit te bewerkstelligen, werken we nauw samen met de brancheorganisatie van de Nederlandse reiswereld: de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Samen met haar leden zet deze vereniging zich in voor duurzaam toeristisch ondernemen (DTO) onder de noemer ´Better Holidays´. Zo hebben alle ANVR-touroperators afgesproken te voldoen aan de ANVR-DTO verplichting. Dit houdt concreet in dat Explore Namibia een DTO-coördinator heeft aangesteld, die succesvol een duurzaam toerismetraining heeft doorlopen. Verder is er een beleidsverklaring en actieplan opgesteld en wordt er gerapporteerd over de activiteiten die worden ondernomen met betrekking tot duurzaamheid.

Travelife

Explore Namibia werkt nauw samen met Travelife. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Het Travelife Sustainability Systeem (TTS) is een wereldwijd, onafhankelijk systeem om bedrijven binnen de sector op basis van gelijke objectieve standaarden te kunnen beoordelen. Het onlinesysteem is opgezet voor de evaluatie van leveranciers en bestemmingen op duurzaamheidsaspecten, die zijn gebaseerd op van tevoren vastgestelde Travelife milieu- en sociale standaarden. Ook stimuleren wij onze partners en (toe)leveranciers om actief gebruik te maken van dit systeem.

Self-Drive-Trips-Namibie-Duurzaam-Verantwoord Reizen Namibië

Explore Namibia biedt georganiseerde self-drive vakanties aan én privé safari’s met gids en chauffeur. Ga op reis in een volledig uitgeruste huurauto. Onze self-drive safari’s omvatten alles wat je nodig hebt voor een ongelooflijk avontuur. Op maat gemaakt om aan jouw individuele behoeften en voorkeuren te voldoen.

Self-Drive-Trips-Namibie-Duurzaam-Verantwoord Reizen Namibië

Reizen

Namibia-Self-Drive-Safari

Self-Drive Reizen

Wij bieden een breed scala aan self-drive safari reizen, op maat gemaakt om aan jouw individuele behoeften en voorkeuren te voldoen.

Fotografiereizen Namibië

Fotografiereizen Namibië

Onze tours zijn ontworpen voor fotografen van alle niveaus.

Privé Safari’s in Konvooi Namibie

Safari’s in Konvooi

Je rijdt in konvooi met je eigen huurauto en volgt het voertuig welke bestuurd wordt door de gids.

Privé Safari stretched Landcruiser Namibie

Safari 'Stretched Landcruiser'

Privé safari voor maximaal zeven reizigers in ruime “stretched Landcruiser”.

Vervoer

Reizen is verrijkend maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2.

 

Lokaal vervoer
Lokale transfers tijdens onze reizen worden uitgevoerd door onze lokale partners. Om te voorkomende dat zij niet met grote halflege bussen rondrijden, wordt er gekozen voor passende kleine lokale bussen passend voor de groepsgrootte.

CO2

Co2 Uitstoot
Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Met CO2-compensatie doen we dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Wij adviseren reizigers om bij het boeken van de vlucht de CO2-uitstoot te compenseren. Laat je je vlucht door Explore Namibia organiseren, dan kan je dit vooraf aangeven.

 

Tijdens een Self Drive reis door Namibië en/of Botswana wordt meestal gereden met diesel aangedreven 4×4’s. Deze sterke en robuuste terreinwagens zijn noodzakelijk voor de merendeel onverharde Afrikaanse wegen, maar zijn helaas niet het schoonst qua CO2 uitstoot.

 

CO2-Neutraal Toerisme
Op weg naar CO2-neutraal toerisme werkt Explore Namibia nauw samen met de Tourism Supporting Conservation Trust (TOSCO) in Namibië, die een eigen CO2-compensatieprogramma in Namibië heeft opgezet: Permacultuurorganisatie Eloolo. Dit initiatief biedt toeristen de mogelijkheid om door Namibië te reizen met een ‘schoon geweten’ door mede te investeren in het planten van bomen in het land als een middel om de directe CO2-uitstoot van voertuigen te compenseren.

 

Naar schatting geeft elke liter diesel een uitstoot van 2,64 kg CO2, terwijl een boom ongeveer 100 kg koolstof kan absorberen tijdens zijn levensduur. Om bijvoorbeeld een tweeweekse ‘self drive’ reis door Namibië van ongeveer 3.000 kilometer met een SUV of 4×4 (bij een gemiddeld verbruik van 14 liter/ 100 km) volledig te compenseren, zou men de aanplant van 3 bomen moeten ondersteunen. Hoe groter het voertuig, des te meer bomen nodig zijn voor een CO2 neutrale reis.

 

Co2-Compensatie
Explore Namibia biedt een (gedeeltelijke) co2-compensatie aan voor uw 4wd ‘self drive’ reis. Dit doen we door CO2-compensatie-eenheden te kopen. Voor elke twee CO2-compensatie-eenheden zal één inheemse Namibische boom worden geplant door de organisaties TOSCO en Eloolo.

 

Eén CO2-compensatie-eenheid ter waarde van Euro 15 is standaard ingesloten. Hiermee wordt de uitstoot van ongeveer 500 km 4×4-rijden gecompenseerd. De aanschaf van CO2-compensatie-eenheden is ongelimiteerd, maar de aanschaf van twee eenheden is al voldoende voor het planten van één nieuwe boom. Alle bomen die zijn aangeschaft worden geplant en onderhouden op de Moreson School.

Moreson School

De Moreson School is een school voor geestelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen De bomen die geplant zijn, zijn voornamelijk fruitbomen, waar de kinderen zelf voor zorgen. De oogst van de fruitbomen zal gebruikt worden als aanvulling op het dieet van de kinderen, maar zal in de toekomst ook als bron van inkomsten dienen, omdat het fruit tot jam en sappen verwerkt zal worden.

 

De kinderen leren koken, hout bewerken, maar zijn ook betrokken bij het maken van bakstenen. Het Moreson School-programma is ontworpen om kinderen een toekomst te geven in ‘eenvoudige’ beroepen. We zijn erg trots om deze speciale school te ondersteunen en we zijn blij met alle te ontvangen steun.

Accommodatie - Afval - Papiergebruik

Accommodatie
Veel accommodaties waar wij overnachten zijn kleinschalig, lokaal en gerund door families. Ook hiermee stimuleren wij de lokale economie. Ook maken wij gebruik van zogenaamde eco lodges en tented camps.

 

Afval
Afvalpreventie richt zich op het voorkomen en beperken van het afval en op het verminderen van de milieuschade van afval. Wij scheiden daarom op al onze kantoren het afval in papier & karton, toners, batterijen, glas en restafval voor recycling.

 

Papiergebruik
Wij werken hard aan het reduceren van papiergebruik. Het aantal te drukken brochures wordt volledig aangepast aan de vraag naar brochures en al het kantoorpapier wordt gerecycled waar mogelijk.

No Place for Plastic

Explore Namibia steunt het initiatief om plastic wegwerpitems volledig uit de keten verwijderd te hebben. Hierbij wordt als eerst gefocust op items die op grote schaal worden gebruikt en die zowel onze medewerkers en gasten kunnen missen, zoals plastic rietjes, bekertjes en roerstaafjes.

 

Maar zelf kan je ook helpen. De kleine flesjes shampoo, lotion en douchegel in de hotelkamer zorgen voor bergen plastic afval. Hoe verfrissend ze er ook uitzien, weersta de drang om ze te gebruiken en zo de productie ervan te blijven stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met eigen verzorgingsproducten.

Respecteer Lokale Tradities en Mensen

Respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking met betrekking tot kleding en cultuur. Natuurlijk is het jouw vakantie, maar je bent ook een gast.
  • Let erop dat je gepast gekleed gaat in kerken en tempels.
  • Tracht je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, etc.
  • Vraag altijd of je een foto mag maken van degene die je wilt fotograferen.
  • Ding af met humor: afdingen is leuk, maar onthoud dat wat voor jou wellicht een klein bedrag kan zijn, voor de verkoper misschien van essentieel belang is. Ons advies: “Meet in the middle”.
  • Geef geen geld, cadeautjes en zeker geen snoep aan bedelende kinderen: het geeft misschien een goed gevoel, maar we beseffen niet dat we hierdoor meewerken aan een wellicht veel groter probleem achter de schermen. Denk liever eens aan de ondersteuning van een lokaal goed doel of schooltje. Vaak hebben zij deze ondersteuning hard nodig.
  • Koop lokale producten en maak gebruik van lokaal aangeboden services: eet bijvoorbeeld in lokale bars of eetcafés.

Kindermisbruik

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT-NL in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden. Wij nodigen je uit met ons alert te zijn op het misbruik van kinderen. Als je een incident ziet of iets vermoedt, kun je online (anoniem) een melding maken bij www.dontlookaway.nl

Tips voor jouw Vakantie

Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. Je bent als vakantieganger daarbij een onmisbare schakel. Daarvoor is het erg belangrijk dat onze reizigers goed geïnformeerd op reis gaan. In die informatievoorziening wil Explore Namibia graag een actieve rol spelen. Want ook jij kunt een bijdrage leveren aan duurzaam toerisme door tijdens jouw vakantie op verantwoorde wijze van de natuur te genieten en de lokale gebruiken te respecteren:

 

Wees voorzichtig met onze natuur
Het motto voor elke reizende consument zou moeten zijn ‘take only memories, leave only footprints…’ Kijk wat je weggooit. Denk aan het gevaar van vuur in warme en droge gebieden/landen. Recycle waar mogelijk.

 

Verminder het gebruik van natuurlijke bronnen
Neem een snelle douche i.p.v. een bad; hergebruik handdoeken; doe de lichten en de airco uit als je weggaat. Gebruik niet meer water dan nodig is. Water is schaars. Reis met een navulbare waterfles. Neem een eigen waterfles mee en koop geen of zo weinig mogelijk plastic wegwerpflessen. Maak gebruik van lokale vulstations bij de hotels en de restaurants. Gebruik oplaadbare batterijen. Deze zijn lang bruikbaar en dit is op den duur goedkoper maar zeker veel beter als het gebruik van wegwerpbatterijen.

 

Souvenirs uit de natuur
Neem alstublieft geen puur-natuur souvenirs mee. Wilde bloemen of planten, stenen of schelpen moeten blijven waar ze horen. Onder deze categorie vallen ook hardhout, koraal, schelpen, zeesterren, ivoor, bont, veren, huiden, been, tanden, eieren, reptielen en schildpadden. Bij twijfel geldt: niet doen.

 

Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen
Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen. Ga niet naar shows met dieren, maak geen olifantenrit of ga niet op de foto met een aapje. Het lijkt onschuldig, maar helaas gaat aan veel van deze activiteiten veel dierenleed vooraf.

Explore Namibia Education Trust Fund

Explore Namibia vindt het belangrijk om bij te dragen aan de ontwikkeling van Namibië. Ook al is het land relatief stabiel vergeleken met andere Afrikaanse landen met betrekking tot economie en politiek, is het nog altijd een land in ontwikkeling, dat te maken heeft met hoge werkloosheidcijfers en een grote hoeveelheid kinderen die niet naar school kan.

 

Met ons eigen Explore Namibia Education Trust Fund investeren wij in een betere toekomst voor de jongere generatie in Namibië.

Namibië Reisadvies

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw self-drive reis naar Namibië? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw reis op maat naar Namibië en om al je vragen te beantwoorden.

Namibië Reisadvies

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw self-drive reis naar Namibië? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw reis op maat naar Namibië en om al je vragen te beantwoorden.

Ontdek een van de meest fascinerende en diverse landen ter wereld

Namibië Safari Reizen

De reisroutes die wij aanbieden naar Namibië zijn volledig aan te passen aan je wensen. Je kunt deze boeken, of je kunt ze gebruiken als inspiratie om je eigen, op maat gemaakte reis samen te stellen naar Namibië. Bekijk hieronder enkele van onze andere reizen naar Namibië die we hebben samengesteld. Explore Namibia zal er altijd voor zorgen dat je de reis van je dromen beleeft!

Self-Drive Routes
Self-Drive Reizen Namibië
Self-drive safari reizen Namibië, op maat gemaakt om aan je individuele behoeften en voorkeuren te voldoen. Onze reizen omvatten alles wat je nodig hebt voor een ongelooflijk avontuur in Namibië!

Reisduur: vanaf 9 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €633,- EUR

Begeleide Fotografiereizen
Fotografiereizen Namibië
Fotografietours voor fotografen van alle niveaus. Onze ervaren gidsen zullen je begeleiden bij het maken van de perfecte foto om het unieke karakter van Namibië vast te leggen.

Reisduur: vanaf 12 dagen

Prijs vanaf: €4.299,- EUR

Privé Safari’s
Safari’s in Konvooi
Je rijdt in konvooi met je eigen huurauto en volgt het voertuig welke bestuurd wordt door de ervaren gids.

Reisduur: op maat te maken

Prijs vanaf: €1.089,- EUR

Privé Safari’s
Safari in “stretched Landcruiser”
De ultieme privé safari voor maximaal zeven reizigers plus een gids/chauffeur in ruime comfortabele “stretched Landcruiser”.

Reisduur: 13 Dagen

Prijs vanaf: €3.999,- EUR

Ervaar het ultieme avontuur in Namibië – boek vandaag nog je self-drive tour!