REIZEN IN NAMIBIE:
ONTDEK DE SCHOONHEID
VAN DIT VERRASSEND MOOIE LAND

Namibië als jouw vakantiebestemming. Lees op deze pagina meer informatie over de beste reisperiode, vaccinaties, visa, munteenheid, verzekeringen, reistips, fotografie, fooien, tijdzone, eten/drinken en elektriciteit.

11

STAMMEN

2,1

MILJOEN MENSEN

1500

KM KUST

Reizen in Namibië

Explore Namibia

REIZEN

IN

NAMIBIË

U heeft Namibië gekozen als uw vakantiebestemming. Dat is geweldig! Maar wanneer kunt u het beste gaan? En hoe bereid u zich voor op een vakantie in dit land? Wat moet u van tevoren regelen? En wat zijn handige tips tijdens je vakantie? Wij geven jou een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je naar Namibië gaat.

BESTE REISPERIODE?

Namibië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Het klimaat is over het algemeen droog en aangenaam. Namibië ontvangt slechts een kleine hoeveelheid van de regen die meer oostelijk gelegen landen ontvangen. Tussen december en maart zullen sommige dagen vochtiger en regenachtiger zijn, echter zijn dit vaak lokale regenbuien en onweer. Wildspotten is in alle parken, maar vooral in Etosha National Park, het beste in het droge seizoen, van april tot november.

 

In het regenseizoen trekken dieren weg van de waterdrinkplaatsen en verspreiden ze zich meer over de parken. Nog steeds zal je zeker wildlife zien, maar het is iets moeilijker om de dieren te vinden. De meest ideale periode om te reizen is van midden-mei tot midden-juli, wanneer landschappen groen zijn en dieren jongeren hebben – en van midden-september tot einde oktober, wanneer het landschap droger is, maar de kans om wild te spotten het grootst is.

EEN GOEDE VOORBEREIDING

Vaccinaties:
Voor Namibië en Botswana wordt DTP en vaccinatie tegen hepatitis A aangeraden. Malaria komt alleen voor in het noorden van Namibië en Botswana. Vraag uw lokale zorginstantie voor het meest up-to-date advies over vaccinaties.

 

Visum:
Inwoners van de meeste EU landen hoeven geen visum aan te vragen voor Namibië voor een verblijf minder dan 90 dagen. Dit geldt ook voor Botswana. Echter, controleer altijd of dit van toepassing is voor uw persoonlijke situatie. Let er ook op wanneer u naar deze landen reist, dat u:

een paspoort heeft met een geldigheid van minimaal 6 maanden (gerekend vanaf uw vertrekdatum)

een bewijs heeft van het bezitten van voldoende financiële middelen

een bewijs van documenten voor uw eerstvolgende bestemming in Namibië na aankomst

een bewijs heeft van een vliegticket naar de eerstvolgende bestemming na uw vakantie

een originele geboorteakte van minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) en een toestemmingsverklaring van de natuurlijke ouder(s) indien deze niet met het kind samen reizen.

FINANCIEEL

De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar (N$). Ook met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) kan betaald worden in Namibië, echter niet andersom. De Namibische dollar is gekoppeld aan de Rand. Beide valuta’s hebben exact dezelfde waarde. Voor dagelijkse uitgaven is het beter om een portemonnee bij te hebben met wat contant geld, en de rest van de biljetten op verschillende plaatsen uit het zicht te dragen.

 

Vooral wanneer u van plan bent om meerdere dagen door te brengen in een natuurgebied, zoals een nationaal park, wees er dan zeker van om genoeg contant geld bij te hebben. Ook is het noodzakelijk om over verschillende betaalmiddelen te beschikken wanneer je op reis bent: naast cash is een creditcard (VISA or MasterCard) zeer aan te raden. Er zijn altijd gevallen waarbij niet met een normale pinas betaald kan worden, en bovendien heeft men altijd een creditcard nodig om een auto te kunnen huren. Ook Amerikaanse Dollars of Euro’s zijn altijd goed om bij te hebben voor noodgevallen. Dit is tevens nodig om de grens over te gaan naar Botswana en Zimbabwe.

 

In de grotere plaatsen in Namibië zijn er voldoende pinautomaten. Vergeet ook niet om de beveiligingsinstellingen van de pinpassen naar ‘Wereldwijd’ te veranderen – vraag uw lokale bank naar instructies.

LEESTIPS

Er zijn veel goede reisgidsen te vinden over Namibië, zoals Dominicus, Nelles of de Engelstalige Lonely Planet. Een erg leuke toevoeging is een dierengids, vogelgids of sporengids, welke ook voor kinderen verkrijgbaar zijn.

 

Wilt u er zeker van zijn dat de gidsen specifiek de flora en fauna van Namibië bevatten, bezoek dan een lokale boekwinkel. Mooie romans die zich afspelen in Namibië zijn bijvoorbeeld ‘Ik ben Hendrik Witbooi’, ‘The Sheltering Desert’ en ‘Solitaire’.

VERZEKERING

We raden u sterk aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, zodat onverwachte kosten door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, of voor het vervangen van gestolen of verloren bagage, gedekt zijn. We raden u aan om uw lokale verzekeringsmaatschappij of bank om advies te vragen.

 

Ook is het verstandig om uw zorgverzekeraar te vragen naar de dekking van mogelijke medische uitgaven wanneer er zich lokaal iets voordoet.

IK GA OP REIS EN NEEM MEE:

Verrekijker

Camera met extra SD-kaart

Reisgids / app

Gids voor dieren / app

Hoofdlampje

Pet of hoed

CD’s of USB met Afrikaanse beats

Bordspellen

Waterfles met filter

Zakmes

REISTIPS

Fotografie:
Het is gegarandeerd dat u schitterende foto’s zult nemen. Voor de echte professionals is een telelens een must voor ‘wildlife’ fotografie. Onthoud echter een aantal basisregels terwijl u foto’s neemt. Wanneer u een foto wilt maken van mensen, vraag dan altijd eerst om hun toestemming. Op plaatsen die veel bezocht worden door toeristen zullen sommige lokale mensen om geld kunnen vragen. Onderhandel vriendelijk en maak niet stiekem foto’s.

Tijd:
Vanaf 2017 is in Namibië de wintertijd afgeschaft. Dit betekent dat er gedurende de Europese winter (eind oktober – eind maart) géén verschil is met de tijd in Namibië. Tijdens de Europese zomer is het één uur eerder in Namibië. Houdt er verder rekening mee dat er openings- en sluitingstijden zijn bij entrees van Nationale Parken en landsgrenzen, dus zorg ervoor dat je op tijd vertrekt en aankomt. Afstanden zijn bovendien langer dan dat u gewend bent, en u wilt zeker niet in het donker moeten rijden.

Fooien:
In hotels en restaurants is het gebruikelijk om een kleine fooi te geven, reken op circa 10%. Ook (taxi)bestuurders en tourgidsen verwachten een kleine fooi. Dit is niet alleen een extraatje, maar is vaak een toevoeging op een laag salaris waarvan vaak een hele familie moet leven. Mensen die je in het openbaar een gunst verlenen, zoals het schoonmaken van de ruiten of het passen op de auto, kun je een kleine fooi geven, bijv. N$ 5 of N$ 10.

EEN DAG UIT EEN SELF-DRIVE AVONTUUR IN NAMIBIË

Wordt wakker met het geluid van zingende vogels en nieuwsgierige apen. Maak een vuurtje op de nog brandende kolen voor koffie en eieren in de vroege ochtend. En maak gelijk wat extra voor de lunch!

Klap de daktent in en maak de banden klaar voordat jullie op pad gaan. Jullie rijden door uitgestrekte landschappen over kilometers lange wegen. Geniet onderweg van Afrikaanse beats, en let op overstekend wild!

Houd jullie ogen open voor wildlife, vooral bij drinkplaatsen! Terwijl de zon ondergaat, verandert het landschap in adembenemende kleuren. Dit levert prachtige plaatjes op!

Eenmaal gesetteld op een nieuwe campsite, is het etenstijd. Maak een vuurtje en geniet van een heerlijke ‘braai’ en een koud biertje terwijl jullie nagenieten van alles wat jullie vandaag gezien hebben.

Val in slaap onder de sterrenhemel en het geluid van tjirpende krekels. Laat geen eten achter, want dit zal hongerig wild aantrekken!

ETEN

De meeste producten die in Europa te koop zijn kunnen ook gevonden worden in Namibië. De nadruk ligt echter op vlees, waaronder wild (bijv. gemsbok, koedoe en struisvogel), rundvlees en lam. Desondanks zullen vegetariërs zich prima kunnen redden, er wordt vaak een alternatief menu geboden en ook in de supermarkt is er keuze uit verschillende vleesvervangers. Aan de kust vindt u heerlijke visgerechten. Ook Duitse invloeden zijn aanwezig, waaronder de ‘Bratwurst’ en ‘Apfelstrudel’.

Braai:
Waarschijnlijk één van de meest gebruikte woorden in Namibië is “braai” (BBQ), een belangrijke sociale gebeurtenis, welke aangevuld wordt met salades, aardappels en een lekker koud biertje. ‘Biltong’ is de meest populaire snack en ligt in bijna ieder dashboardkastje. Het is rauw, gedroogd vlees dat op smaak is gebracht met kruiden. Vanwege de lange houdbaarheid is dit een heerlijk tussendoortje tijdens een safari. Een ander belangrijk gerecht is ‘pap’, gemaakt van maismeel, en gegeten met de hand.

Drinken:
Water uit de kraan kan het beste vermeden worden om te drinken, want het smaakt en ruikt erg naar chloor. Zorg altijd voor voldoende water op voorraad: flessen van 5 liter worden verkocht in supermarkten en tankstations. Natuurlijk wordt Zuid-Afrikaanse wijn in overvloed geschonken, welke van goede kwaliteit is. Bier wordt vaak wel lokaal gebrouwen.

ELEKTRICITEIT

De netspanning in Namibië is 220/240 Volt. Je hebt een driepoot stekker nodig, welke te koop is in iedere supermarkt. Ook een Europese stekkerdoos is handig wanneer je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen. Ook al zijn storingen niet gebruikelijk, zijn een zaklamp of hoofdlampje zeer aan te raden.

MOBIELE GSM TELEFOON

In de grotere bestemmingen zult u met uw eigen telefoonverbinding hebben, maar tijdens het rijden door Namibië is dit vaak niet het geval. Wanneer u zo veel mogelijk bereikbaar wilt zijn kunt u een lokale simkaart kopen, welke niet duur is en waarop u wekelijks een internetbundel kunt zetten. Wij kunnen van tevoren een simkaart voor u regelen. Bovendien hebben de meeste accommodaties ook Wi-Fi.

De beste manier om Namibië te ontdekken is door met uw eigen voertuig te rijden.