ROUTE ALL ROUND:
VAN HET DIEPE ZUIDEN
TOT HET VERRE NOORDEN

Een avontuur dat je meeneemt langs werkelijk alle mooie plekjes van Namibië.

Route All Round

De reis gaat eerst in zuidelijke richting, rijdend door de schitterende, rood en goudgekleurde landschappen van de Kalahari, richting de majestueuze Fish River Canyon. De enorme, roestkleurige duinen van Sossus Vlei kunnen niet ontbreken in uw reis. De Atlantische kust heeft veel te bieden, waaronder een bezoek aan de kustplaatsen Lüderitz en Swakopmund en spannende activiteiten zoals kajakken op de oceaan en sand boarden in de duinen.

In het noorden, in Damaraland en Kaokoland, komen jullie in aanraking met het intrigerende culturele erfgoed van Namibië tijdens een bezoek aan de rotstekeningen van Twyfelfontein en het ontmoeten van de Himba bevolking en het zien van hun authentiek Himba-dorpen. In Etosha National Park gaan jullie op een spectaculaire safari en zien grote aantallen wild. Jullie bezoeken een traditioneel San-dorp en maken een laatste stop bij het Waterberg Plateau, waar jullie mooie wandelingen kunnen maken, voordat jullie terugkeren naar Windhoek.

28 dagen – kan verlengd worden

4.430 km

1-4 pers

natuur

Voor wie:

je hebt veel tijd en wilt het hele land zien en beter beleven, door overal wat meer tijd te besteden

Wat maakt deze route uniek:

in een maand tijd krijg je echt het unieke gevoel om je heel klein te voelen in de overweldigend uitgestrekte natuur, terwijl je door uitgestrekte landschappen rijdt over eindeloze wegen in één van de meest dunbevolkte landen ter wereld

Hoe maak je de reis nog leuker:

door een aantal extra dagen te besteden in de ongerepte natuur van Namibië’s uiterste noordwesten

Reisbeschrijving

Dag 1-3: Windhoek – Kalahari

Na aankomst in Namibië brengt u een nacht door in Windhoek om even te ontspannen en te acclimatiseren. Het avontuur gaat echt van start met een rit richting de Kalahari woestijn, bestaande uit schitterend gekleurde landschappen van rood, geel en, vooral tijdens het regenseizoen, groen. De Kalahari is van oudsher de thuisbasis van de San bevolking. Hoewel de naam "grote dorst" betekent, trekt de regio wel degelijk wildlife aan. Ga op safari tijdens zonsondergang en houd je ogen geopend voor springbokken, zebra's en wildebeesten. Strijk neer op één van de duinen, terwijl je geniet van een ‘sundowner’ met een verkoelend drankje in de hand. Sluit de dag af terwijl je geniet van een schitterende sterrenhemel.

Dag 4-5: Fish River Canyon

In Namibië's verre zuiden vinden jullie een prachtig natuurfenomeen: de Fish River Canyon. Zo’n 650 miljoen jaar geleden zorgde bewegende aardlagen voor een verlaagde vlakte waar vanaf dat moment de oude Fish River langs zou gaan stromen. De erosie van dat gebied resulteerde in de Fish Rver Canon. De vlakte komt abrupt tot een einde met een duizelingwekkende afgrond van 500 meter. Daar, slingerend tussen de hoge rotswanden, stroomt de 650 kilometer lange Fish River, op weg naar de Oranje rivier, welke de grens met Zuid-Afrika vormt. Vanaf een aantal uitkijkpunten heeft u een spectaculair uitzicht over de Canyon. Bij Ai-Ais kunnen jullie nog een kijkje nemen bij de warme waterbron. Zouden jullie graag een langere hiking-tocht maken dan is het een overweging waard om bij een lodge te verblijven die gegidste wandelingen aanbieden.

Dag 6-7: Lüderitz – Kolmanskop

Terwijl jullie in Aus verblijven, kunnen jullie een bezoek brengen aan de kustplaats Lüderitz: een Duits ogend plaatsje dat haar meest welvarende periode ervoer tijdens de stormloop voor diamanten tussen de wereldoorlogen. Een bezoek aan het "spookstadje" Kolmanskop zal zeker een indruk achter laten. Wat ooit een welvarend mijnwerkersstadje was, voorzien van een casino, theater, winkelstraat en villa's, is overgenomen door de natuur nadat het plaatsje in 1954 verlaten werd. De woestijn kreeg vrij spel, en het resultaat geeft een bizar aanzicht, en vormt een walhalla voor fotografen. Let op: verblijf 1 dag langer in Lüderitz om een bezoek te brengen aan Pomona en Bogenfels, of om een boottocht te doen naar Halifax Island. Pomona is een ander verlaten mijnstadje, minder toeristisch dan Kolmanskop, en was in haar hoogtijdagen een Duits stadje met 1000 inwoners. Bogenfels is een 55 meter hoge rots poort die met één voet stevig in de oceaan staat, en met de andere in het zand van de Namib woestijn. Halifax Island kan worden bezocht met een catamaran, waarbij jullie grote aantallen Afrikaanse pinguïns in hun natuurlijke habitat kunt zien.

Dag 8-10: Tiras Mountains – Sossusvlei

De reis gaat verder over één van Namibië’s mooiste wegen, langs het Tiras gebergte. Een bezoek ’s werelds oudste woestijn, de Sossus Vlei, is een absolute ‘must’ tijdens dit self-drive avontuur. Maak uw camera gereed voor vele artistieke foto’s die gemaakt gaan worden. Het landschap lijkt bijna surrealistisch! Scherpe lijnen onderscheiden de intense rode duinen, welke een oogverblindend witte zoutvlakte omgeven, met zwartgeblaakte dode bomen bij Dead Vlei. Het beklimmen van één van 's werelds hoogste duinen wordt zeker beloond, vooral tijdens een vroege ochtend of bij zonsondergang. Juist dan zijn de kleurveranderingen en de contrasten door schaduwen het meest spectaculair. Een nature drive in het gebied of een wandeling door Sesriem Canyon zijn zeker de moeite waard wanneer u net iets meer van de omgeving wilt zien.

Dag 11-12: Atlantische Kust

Geniet van een heerlijke frisse bries aan de Atlantische kust, terwijl u door het kustplaatsje Swakopmund slentert. Dit historische stadje heeft hier en daar de kenmerken van een Duitse badplaats: naast een oceaan, strand en wuivende palmbomen vind je zo ook nog koloniale invloeden. Geniet van een kop koffie met een “Apfelstrudel” of een “Schwartzwälder Kirschtorte” en bekijk de typisch Duitse architectuur. Hoewel Swakopmund stedelijk gebied is, is het omgeven door natuur. Juist dat zorgt voor een gevarieerd aanbod van activiteiten voor natuurliefhebbers en waaghalzen, te denken aan een kajaktocht of een catamaran cruise om zo zeerobben en misschien wel dolfijnen te ontmoeten. Of ga op een quad bike of sandboard de duinen in. Deelname aan de ‘living desert tour’ is een geweldige manier om meer te weten te komen over de bewonderenswaardige wijze waarop leven zich heeft aangepast aan de barre omstandigheden van het woestijnklimaat.

Dag 13: Damaraland - Twyfelfontein

Voordat u de kust verlaat kunt u een stop maken bij Cape Cross: hier liggen zeerobben verspreid langs de kustlijn voor zover als u kunt kijken! De reis gaat verder naar Damaraland, waar een enorm gebergte voor u opdoemt: de Brandberg, waar een oeroude rotsschildering genaamd "White Lady" huist. Het prehistorische landschap is bezaaid met gigantische rotsen, welke het grootste geheim van het gebied bewaren: de meer dan 2,500 rotstekeningen van Twyfelfontein. Ooit gemaakt door de San-bevolking, dienden deze tekeningen om stamgenoten te informeren over nabijgelegen waterbronnen en predatoren. Wanneer u geluk heeft, komt u de grootste inwoners van het gebied tegen: de mysterieuze woestijnolifanten. Deze prachtige dieren hebben zich op merkwaardige wijze aangepast aan de barre omstandigheden van het woestijnklimaat.

Dag 14-18: Kaokoland – Cheeta Farm

Kaokoland staat bekend als Namibië's laatste wildernis, en is tevens het gebied waar de Himba-bevolking leeft. Tijd en moderniteit lijken gemakkelijk voorbij te gaan aan diens tradities: de Himba leven een authentiek, nomadisch bestaan waarbij het leven draait om vee. Een bezoek met een gids aan één van de nederzettingen geeft meer inzicht in hun manier van leven. Opuwo is de hoofdstad van het noorden. Het is een typisch Afrikaanse stad waar mensen van alle stammen elkaar ontmoeten voor handel en plezier. Wandel op uw gemak door het stadje en ervaar de levendige Afrikaanse sfeer. Jullie bereiken het meest noordelijke punt van de reis wanneer jullie verblijven langs de Kunene rivier, de natuurlijke grens met Angola. Hier kunt u de indrukwekkende Epupa Falls bezoeken en relaxen aan de waterkant met het gezang van vele vogels op de achtergrond. Voordat u Etosha National Park ingaat, zult u een nacht doorbrengen op een cheeta Farm, waar u een onvergetelijke ervaring zult hebben wanneer u deze prachtige grote katten van dichtbij ziet.

Dag 19-23: Etosha National Park

Pak uw verrekijker erbij en speur naar wild in het 22,270 vierkante kilometer uitgestrekte Etosha National Park. De accommodaties en campsites in het park zorgen ervoor dat jullie op een rustig tempo door het park kunnen trekken. Ook net buiten de park grenzen zijn er verschillende leuke verblijven. U gaat zelfstandig op een eigen safari, wat uniek is in Afrika! Zoek naar leeuwen, cheeta’s en luipaarden. En wat dacht je van een spannende safari te voet? Strijk neer bij één van de waterplaatsen in het park en laat u verassen door het grote aantal dieren dat zich hier verzamelt om hun dorst te lessen. Olifanten, giraffen, zebra's en antilopen arriveren in grote aantallen en vanuit alle richtingen. Dit is werkelijk een onvergetelijke ervaring!

Dag 24: San cultuur

Nabij Grootfontein hebben jullie de mogelijkheid om een traditioneel San-dorp te bezoeken, waar alles te leren is over deze intrigerende en oeroude jager-verzamelaars cultuur en levensstijl. Wanneer jullie een extra dag te besteding hebben, is het een geweldige ervaring om hier een nacht door te brengen.

Dag 25: Waterberg Plateau

Een laatste stop op weg naar Windhoek is het Waterberg Plateau, een plateau dat tot 400 meter hoog uit de vlakte oprijst. Het Waterberg Plateau en de omliggende 41 000 hectaren werden in 1972 als natuurpark bestempeld. Het rode zandstenen plateau met haar groene vegetatie komt met een diversiteit aan flora en fauna. Ook is het een gebied dat zich uitstekend leent voor wandeltochten. Heeft u nog niet genoeg van het wild spotten? Ga dan op een game drive en zoek naar buffels en de zeldzame witte neushoorn.

Dag 26-27: Windhoek – Vertrek

Onderweg naar Windhoek is het de moeite waard om nog een stop te maken bij de Craft market in Okahandja. Jullie reis komt ten einde in Windhoek. Hier kunt u relaxen en nagenieten van de reis, en shoppen voor de laatste souvenirs voordat u terug naar huis vliegt. Wat een fantastisch avontuur! Een reis om nooit te vergeten!

Dag 28: Aankomst thuis

Route All Round