Over Namibië

Het bijzondere Namibië is voor Europese begrippen een groot land, ongeveer 25 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts 1,9 miljoen inwoners. Namibië ligt aan de Zuidwestkust van Afrika en heeft met meer dan 300 zonnedagen per jaar een prettig warm en droog zomers klimaat.

Namibia Windhoek

Namibië biedt een enorme diversiteit: ongerepte wildparken, uitgestrekte woestijnen en vlaktes, kilometerslange zandstranden, maar ook bergen en plateaus als het Waterberg plateau en natte delta’s met rivieren en moerassen. Er leven grote kuddes antilopen als koedoe’s en springbokken, maar ook bijvoorbeeld zebra’s, (woestijn)olifanten, nijlpaarden, en talloze vogels (630 verschillende soorten) zijn er te vinden. Daarnaast leven er talloze andere dieren op de uitgestrekte vlaktes, waaronder roofdieren zoals leeuwen, cheeta’s, hyena’s en luipaarden. En aan de kust vind men o.a. zeeleeuwen, pinguïns, pelikanen en dolfijnen.

De vriendelijke bevolkingsgroepen met elk hun eigen eeuwenoude gebruiken en tradities leven een vreedzaam bestaan in het als veilig en stabiel bekend staande Namibië.

Namibie - SossusvleiDe allereerste mensen in het huidige Namibië zijn vermoedelijk de San of bosjes-mensen geweest. Latere lokale inwoners waren de Nama en de Damara bevolking. Daarop volgden ook de Ovambo en de Herero stammen.

Jarenlang is Namibië door de ontdekkingsreizigers vermeden als gevolg van de moeilijk te benaderen grillige kust, met daarachter de droge en dorre woestijn.

Pas in de 15e eeuw zetten Portugese ontdekkingsreizigers voet aan wal. Daarna werd Namibië weer gemeden en pas in de 19e eeuw vestigden de eerst Europese missionarissen zich, waarna het een onderdeel van Groot-Brittannië werd.

In 1883 kocht een Duitser grote stukken land en niet veel later werd het een Duits protectoraat SüdWest Afrika genaamd. In de periode daarna volgden vele veldslagen met de lokale bevolkingsgroepen en de Zuid-Afrikaanse boeren, welke rond 1920 het bestuur overnamen en het in 1980 het apartheidsbestuur introduceerden. Na een vrijheidsstrijd welke werd geleid door de SWAPO, is pas in 1990 is de onafhankelijkheid uitgeroepen en werd het huidige democratische Namibië opgericht.