ROUTE CROSS BORDER:
NAMIBIË MET EEN
VLEUGJE BOTSWANA EN ZIMBABWE

Je gaat naar Namibië, dus waarom bezoek je niet ook meteen een aantal spectaculaire hoogtepunten van nabijgelegen Botswana en Zimbabwe?

Route Cross Border

De reis begint in de roestig rode landschappen van de Kalahari woestijn en Sossus Vlei, waar jullie één van ‘s werelds hoogste duinen kunnen beklimmen. De Atlantische kust heeft veel te bieden, van kajakken op de oceaan tot ‘sand boarden’ in de duinen. In de oeroude landschappen van Damaraland en Kaokoland vinden jullie het intrigerende culturele erfgoed van San-rotskunst en de traditionele Himba dorpen.

Natuurlijk kan een safari in Etosha National Park met haar grote aantallen wildlife niet ontbreken in de reis. Een paradijselijke, weelderig groene wereld presenteert zich terwijl jullie de Zambezi regio inrijden. Deze brengt jullie naar de adembenemende natuur van Chobe National Park in Botswana en de spectaculaire Victoria Falls in Zimbabwe. Uw reis eindigt met een prachtige wandeltocht over het Waterberg Plateau.

28 dagen – op maat te maken

3.188 km

1-4 pers

natuur

Voor wie:

je hebt veel tijd en wilt het hele land zien en beter beleven, door overal wat meer tijd te besteden

Wat maakt deze route uniek:

beleef de transformatie van uitgestrekte, stoffige grindvlaktes naar een groene, tropische wereld

Hoe maak je de reis nog leuker:

neem deel aan een boottocht tijdens zonsondergang op de Kavango rivier, terwijl u geniet van een verkoelend drankje, en u in het gezelschap bent van een groot aantal nijlpaarden

Reisbeschrijving

Dag 1-3: Windhoek – Kalahari

Na aankomst in Namibië brengt u een nacht door in Windhoek om even te ontspannen en te acclimatiseren. Het avontuur gaat echt van start met een rit richting de Kalahari woestijn, bestaande uit schitterend gekleurde landschappen van rood, geel en, vooral tijdens het regenseizoen, groen. De Kalahari is van oudsher de thuisbasis van de San bevolking. Hoewel de naam "grote dorst" betekent, trekt de regio weldegelijk wildlife aan. Ga op safari tijdens zonsondergang en hou de ogen open voor de “alternatieve big 5”: gemsbok, leeuw, springbok, eland en luipaard. Strijk neer op één van de duinen, terwijl je geniet van een ‘sundowner’ met een verkoelend drankje in de hand. Sluit de dag af terwijl je geniet van een schitterende sterrenhemel.

Dag 4-5: Namib-Naukluft Park - Sossusvlei

Landschappen blijven continu veranderen terwijl jullie naar de volgende bestemming rijden: de Sossus Vlei. Deze prachtige zee van zand is gelegen binnen Afrika's grootste beschermde natuurgebied, Namib-Naukluft Park. De meest bekende foto's van Namibië zijn zeker hier genomen: de scherpe lijnen die de intense rode duinen onderscheiden, dit in contrast met een oogverblindend witte zoutvlakte en zwartgeblaakte bomen in Dead Vlei. Dit lijkt surrealistisch! Het beklimmen van één van 's werelds hoogste duinen wordt zeker beloond met schitterende vergezichten over de uitstrekkende landschappen van de Namib. Wanneer jullie meer van het gebied willen zien, is een nature drive of een bezoek aan Sesriem Canyon het zeker waard.

Dag 6-7: Atlantische Kust

De Atlantische Kust heeft veel te bieden! Geniet van de zeebries en overweeg om het water op te gaan en tijdens een catamaran cruise of kajak tocht dolfijnen, pelikanen en zeerobben te ontmoeten. Of neem deel aan het ‘Living Desert Adventure’ en zie hoe het leven zich op bewonderenswaardige wijze heeft aangepast aan. Voor wat meer adrenaline kun je de duinen in met een sandboard of quadbike! Het kustplaatsje Swakopmund laat nog steeds iets van de Duitse koloniale invloed zien, zoals dit terugkomt in de architectuur en de taal. Het is een dorp met een kleine, echter aangename boulevard met verschillende restaurants, terrasjes en lunchrooms met een internationale smaak zoals Village Café.

Dag 8: Cape Cross – Damaraland - Twyfelfontein

Voordat jullie de kust verlaten, kunnen jullie een bezoek brengen aan de zeerobben kolonie van Cape Cross. Zeerobben liggen verspreid langs de kustlijn en spelen in de golven voor zo ver je kunt kijken. Eenmaal landinwaarts doemt al snel de Brandberg op. Dit is de hoogste berg van Namibia en is mede bekend om de "White Lady" rotsschildering die er huist. Het oeroude landschap van Damaraland is bezaaid met enorme rotsen waar zich het grootste geheim van het gebied verschuilt: de meer dan 2,500 rotstekeningen van Twyfelfontein. Ooit gemaakt door de San-bevolking, dienden deze tekeningen om stamgenoten te informeren over nabijgelegen waterbronnen en het aanwezige wild. Wanneer jullie geluk hebben, rijden jullie de grootste inwoners van het gebied tegemoet: de mysterieuze woestijnolifanten. Deze prachtige dieren hebben zich op een merkwaardige wijze aan weten te passen aan het droge klimaat.

Dag 9-12: Kaokoland - Himba Cultuur – Cheeta Farm

Kaokoland staat bekend als Namibië's laatste wildernis, en is tevens het gebied waar de Himba-bevolking leeft. Tijd en moderniteit lijken gemakkelijk voorbij te gaan aan diens tradities: de Himba leven een authentiek, nomadisch bestaan waarbij het leven draait om vee. Een bezoek met een gids aan één van de nederzettingen geeft meer inzicht in hun manier van leven. Opuwo is de hoofdstad van het noorden. Het is een typisch Afrikaanse stad waar mensen van alle stammen elkaar ontmoeten voor handel en plezier. Wandel op uw gemak door het stadje en ervaar de levendige Afrikaanse sfeer. Voordat u Etosha National Park ingaat, zult u een nacht doorbrengen op een Cheeta Farm, waar u een onvergetelijke ervaring zult hebben wanneer u deze prachtige grote katten van dichtbij ziet. Let op: met één of twee dagen meer te besteden is een bezoek aan de Epupa Falls in het uiterste noorden zeker de moeite waard. Zie hiervoor ook Route All Round.

Dag 13-16: Etosha National Park

Pak uw verrekijker erbij en speur naar wild in het 22,270 vierkante kilometer uitgestrekte Etosha National Park. De accommodaties en campsites in het park zorgen ervoor dat jullie op een rustig tempo door het park kunnen trekken. Ook net buiten de park grenzen zijn er verschillende leuke verblijven. U gaat zelfstandig op een eigen safari, wat uniek is in Afrika! Zoek naar leeuwen, cheeta’s en luipaarden. En wat dacht je van een spannende safari te voet? Strijk neer bij één van de waterplaatsen in het park en laat u verassen door het grote aantal dieren dat zich hier verzamelt om hun dorst te lessen. Olifanten, giraffen, zebra's en antilopen arriveren in grote aantallen en vanuit alle richtingen. Dit is werkelijk een onvergetelijke ervaring!

Dag 17-19: San Cultuur - Zambezi Regio

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om buiten de moderne samenleving te leven? Nabij Grootfontein is het mogelijk om bij een San nederzetting te verblijven. Het is een unieke ervaring om de levensstijl van deze jager-verzamelaars mee te maken. Wanneer jullie een extra dag te besteding hebben, is het een geweldige ervaring om hier zelfs een nacht door te brengen. Op weg naar de Zambezi regio komen jullie langs het ‘veterinary checkpoint’, een controlepost ten noorden van Grootfontein, ingesteld ter voorkoming van verspreiding van dierenziekten. Direct na deze controlepost verandert het leven en zien jullie vele dorpjes en bedrijvigheid langs de weg. De droge landschappen van Namibië maken plaats voor een weelderige wereld van bossen en rivieren in een gebied dat beter bekend staat onder de voormalige naam ‘Caprivi strook’. Geniet van de zonsondergang tijdens een ontspannen boottocht over de Kavango rivier of de Kwando rivier. Vergeet niet te stoppen bij de elegante Popa Falls. De nationale parken Mahango en Mudumu zijn geweldig voor safari’s. Jullie zullen andere diersoorten tegenkomen dan in Etosha National Park, te denken aan roan antilopen, sabelantilopen, wilde honden, krokodillen en nijlpaarden. Het traditionele leven in de Caprivi strook is weer anders dan het leven in het zuiden en Damaraland. Er zijn twee living museums, dichtbij Rundu en Kongola, welke zeker een bezoek waard zijn.

Dag 20-22: Chobe National Park – Victoria Falls

Bij het uiterst oostelijke punt van de Zambezi regio steekt u de grens over naar Botswana, waar u verblijft in Kasane. Dit is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het schitterende Chobe National Park, waar zich de grootste olifanten populatie van Afrika bevindt. Meer dan 70,000 van deze grote reuzen wandelen rond in het park. Het is fantastisch om met uw eigen auto door deze prachtige natuur te rijden. Er is zelfs een plek waar u kunt picknicken, echter wees alert op hongerige apen! Tijdens een boottocht over de Chobe rivier kunt u olifanten zien baden van zeer dichtbij, en zal u in het gezelschap zijn van nijlpaarden en krokodillen. Ook is het een must om vanuit Kasane een bezoek te brengen aan de spectaculaire Victoria Falls in Zimbabwe. Iedere minuut stromen hier duizenden liters water naar beneden. Vergeet je regenjas niet!

Dag 23-24: Zambezi Regio

Vanuit Kasane rijden jullie terug naar Namibië via de Zambezi regio. Maak een boottocht op de ondiepe Kwando rivier dat het meest heldere water heeft. Het traditionele leven in de Caprivi strook is weer anders dan het leven in het zuiden en Damaraland. Er zijn twee living museums, dichtbij Rundu en Kongola, welke zeker een bezoek waard zijn.

Dag 25: Waterberg Plateau

Laat de Zambezi regio achter jullie en vertrek naar het Waterberg Plateau, een plateau dat tot 400 meter hoog uit de vlakte oprijst. Het Waterberg Plateau en de omliggende 41 000 hectaren werden in 1972 als natuurpark bestempeld. Het rode zandstenen plateau met haar groene vegetatie komt met een diversiteit aan flora en fauna. Ook is het een gebied dat zich uitstekend leent voor wandeltochten. Heb je nog niet genoeg van het wild spotten? Ga dan op een game drive en zoek naar buffels en de zeldzame witte neushoorn.

Dag 26-27: Windhoek – Vertrek

Onderweg naar Windhoek is het de moeite waard om nog een stop te maken bij de Craft market in Okahandja. Jullie reis komt ten einde in Windhoek. Hier kunt u relaxen en nagenieten van de reis, en shoppen voor de laatste souvenirs voordat u terug naar huis vliegt. Wat een fantastisch avontuur! Een reis om nooit te vergeten!

Dag 28: Aankomst thuis

Route Cross Border